dimarts, 24 de juny del 2008

Rellotge mecànic del meu besavi (1914)

Vista la meua afició per la rellotgeria en aquests darrers dies, la meva àvia em va mostrar un rellotge que va pertànyer a son pare, és a dir, al meu besavi, que el va comprar l'any 1914 a un anterior usuari. Segons el que he pogut trobar en Internet, es tracta d'un rellotge de marca Lepine amb escapament de cilindre i 10 rubís. El rellotge no funcionava quan me'l va mostrar, però un lleuger moviment a la roda de balanç va fer que la maquinària tornara a la vida, i ací el tinc, funcionant estable a 18000 vibracions per hora i assenyalant l'hora uns cent anys després de la seva manufactura.

Per a que us feu una idea de la quantitat d'oscilacions que fa un rellotge en tota la seua vida, us diré que cada any un rellotge que funcione a 18000 vibracions per hora fa 157.680.000 tic-tacs. Per tant, si considerem que el rellotge ha funcionat només durant la meitat del període de temps entre la manufactura i avui en dia, haurà fet aproximadament 7.500.000.000 d'oscilacions completes.

Tot seguit us deixo unes fotos del rellotge. Podeu ampliar-les clicant sobre elles:
I la maquinària:Si algú té més dades sobre aquest model de rellotge, tot comentari amb informació serà ben rebut.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

He estat investigant i sembla que el rellotge esmentat en auqest article supera de bon tros els 150 € en e-bay, la teua avia t'ha donat una autèntic tresor que ves tu a saber quan val. En plan sentimental, ara que ja l'has reparat, l'il tornaràs?

Axel ha dit...

Per a mi aquest rellotge no és una mercaderia qualsevol que es puga comprar amb diners, ja que comporta una càrrega emocional i un valor sentimental que no és possible intercanviar per simples monedes sense cap valor d'aquest tipus.

Actualment estic regulant-lo per tal que funcione degudament, i quan ho tinga li'l retornaré, encara que pense que seria important que la maquinària no parés de funcionar, raó per la qual caldria donar-li corda tots els dies. Ja pensaré més detalladament el que farem amb el rellotge.