dissabte, 28 de març de 2009

Efecte del canvi d'hora sobre el consum elèctric

Amb ocasió del canvi d'hora que es produirà en els pròxims dies, i que com sabeu es justifica pels estalvis energètics que ocasiona, considere oportú publicar aquest article per tal d'explicar aquest canvi.

Per tal de comparar, el consum d'un dia normal es distribueix segons la gràfica següent:Observant la gràfica podem distingir diferents zones, amb mínims a les 4 i a les 18 hores, i pics de consum a les 12 i les 21 hores. Aquestes zones es justifiquen segons els hàbits de consum de la societat, de tal manera que les hores punta en termes de consum es corresponen amb aquelles en què utilitzem la majoria dels electrodomèstics (l'hora de dinar i sopar), mentre que els mínims de consum es troben a la nit, on l'ús d'aparells elèctrics disminueix considerablement a causa del descens de l'activitat, tant a casa com a les indústries.

Les gràfiques de consum per als darrers dos canvis horaris es mostren a continuació (podeu ampliar-les si feu clic sobre les imatges) :Les zones encerclades són les corresponents al canvi d'hora, i podreu observar que el consum en aquestes zones és lleugerament major al comú, però els estalvis energètics que comporta canviar l'hora són clarament visibles comparant el bloc de consums a l'esquerra i a la dreta del canvi. En el cas d'entrada de l'horari d'estiu (com demà) s'observa una disminució del consum en els dies posteriors al canvi, producte d'un menor nombre d'hores amb iluminació artificial, mentre que en el cas de finalització de l'horari d'estiu s'observa un augment del consum pel mateix motiu.

Altres alteracions del consum es poden trobar en dies on es convoquen desconnexions massives, com per exemple "l'hora del planeta", que tindrà lloc avui entre les 20.30 i les 21.30 UTC+1, o en el cas d'events amb un gran seguiment televisiu. El gràfic de consum queda aleshores modificat de la següent manera:A l'esquerra teniu l'efecte que va tenir una desconnexió d'una durada de 5 minuts sobre el consum, i a la dreta està la gràfica corresponent al dia d'avui, on s'assenyala la potència prevista i programada a l'hora de la desconnexió convocada per WWF. Com podeu observar, la modificació de la forma de la gràfica no és massa significativa, encara que repercutix prou negativament sobre la qualitat del subministrament elèctric en els minuts posteriors a la fi de la desconnexió, a causa de l'excés de consum que s'ocasiona en aquest període.

Actualitzaré aquest article quan s'haja produït el canvi de potència corresponent a la desconnexió per poder comparar les dades previstes amb el canvi real produït.

Els gràfics mostrats corresponen a captures de pantalla extretes de la plana web REE, on podreu trobar gran quantitat de dades referents al subministrament elèctric a Espanya.

Actualització 28/3/2009 22.50h:

Aquesta ha sigut finalment l'incidència de la desconnexió convocada aquesta vesprada sobre el consum elèctric. En la gràfica següent podem distingir una zona on el consum real és menor al previst en aproximadament el 2% (600 MW), d'una duració aproximada d'una hora i vint minuts, corresponent a la desconnexió massiva:

1 comentari:

Unknown ha dit...

Com sempre, excel-lent l'article sobre el canvi d'hora. Ja era hora de fer els contes clars u vore, que efectivament, el canvi d'hora no té cap estalvi significatiu al llar de l'any. Al menys ací en Espanya. De totes formes, per tal de protestar contra el canvi climàtic, avui a les 20:30 apagaré la llum de ma casa, encara que no estalvie res en veritat.